当前位置:首页>>初中英语>>教师中心>>教学专题>>八年级下册>>An old man try to move the mountains.>>教学辅助>>同步测试

An old man tried to move the mountain.

同步测试

笔试部分     

二、选择填空(15分)

(   )26. Finally, a god was so _________ by Yu Gong that he sent gods to take the mountains ____ .

A. moving; away     B. moved; off    C. moved; away    D. moved; off

答案C

解析:moved 感动的;moving 令人感动的;take away搬走;take off起飞,脱下;根据句意,上帝被感动,派了两个神仙把山搬走了。

(   ) 27. It’s raining hard.

Yes. we have to stay at home        playing soccer.

A. rather than    B. but only    C. instead of    D.like to

答案C

解析:instead of 代替,而不是。后接动名词。根据句意,下大雨,所以我们没去踢足球而是呆在家,所以选C

(   )28. _____________ bad people, the Monkey King uses a magic stick.

A. To fight    B. Fighting    C. Fought    D. Fights

答案A

解析:根据句意,美猴王用金箍棒去打败坏人。不定式to fight作目的状语。

(   )29. Monkey King keeps fighting and never ____________ .

A. give out    B. give off    C. give up    D. give away.

答案C

解析:动词短语辨析。give out分发 give off 释放 give up 放弃 give away捐赠

(   ) 30. English TV program Monkey King was shown ____________ 1979.

A. in    B. on   C. at   D. by

答案A

解析:介词辨析。根据后面1979年,年份前用in

(   )31. He is able to ___________ different animals and objects.

A. turn into            B. turn himself into

C. change into himself   D. turn himself to

答案B

解析:考察动词短语turn oneself into把某人变成什么。根据句意,他能把自己变成不同的动物和物体,所以选B

(   )32. _________ her father died, the stepsisters made her do all the chores.

A. Unless    B. As soon as    C. So that     D. While

答案:B

解析:考察连词 unless 除非;as soon as ….就;so that 以至于;while 当。。。时候;句意:她父亲一死,她的继姐妹们就让她做所有的家务。所以选B

(   ) 33. Children all over the world _______________ the Monkey King!

A. loves     B.to love     C. loving    D. love

答案D

解析:主谓一致。主语children 所以谓语用love

(   ) 34. I forget what our teacher asked us to do.Would you   me   it?

A. tell; of      B. remind; of    C. talk; about     D.say;about

答案B

解析:根据句意。前句为forget忘记,所以后面用remind….of 提醒

(   )35. Listen, the bird _______ wonderfully outside.

A. sings    B. is singing    C. sing    D. will sing

答案B

解析:考察时态,根据单词listen,可知后面用现在进行时态。故选B

(   ) 36. We like those who have only one idea but make it ______.

A. to work       B. working       C. work       D. works

答案C

解析:考察make的用法。Make sb do sth故选C

(   )37. In Great Britain it isn’t polite ______ from each other’s plate.

A. eat           B. to eat         C. eating       D. for eating

答案B

解析:考察句型it is+adj+to do,故选B。句意:在英国吃故选B。句意:在英国吃别人盘子里的东西是不礼貌的

(   ) 38. Nobody knows __________ truth.

the all B.the whole C. all D. whole

答案:B

解析:all whole 的辨析,定冠词放all 后,放whole前。故选B句意:没人知道所有的真相

(   ) 39. This couple__________in 2000.They have a son

A.is married   B.marries   C.got married   D. marry

答案:C

解析:根据句子2000年,可判断为过去时,所以选C

(   ) 40. _______, what’s your hobby?

A. In the way B. On the way   C. To your way   D. By the way

答案:D

解析:短语辨析by the way顺便说一声。句意:顺便说一声,你有什么爱好?

三、完形填空(25分)

A. 请先阅读下面短文,掌握其大意,然后从各小题所给的ABCD四个选项中选出最佳选项。(每小题1分)

Three small fish lived in the sea. When they were very young, their parents died. They had to41 each other day after day. Finally, they grew up and 42 to swim deeper and further.

One morning. the three fish were 43 to a shallow () water by a big wave (). A small boat was taken there. too. It was hard for the fish to go back to the sea  44  the boat was fight in front of them. 45    largest fish realized that they were 46 and said they had to find a way to leave there as soon as possible. The second largest fish 47 with his elder brother, but the youngest one 48 not. He said that there was much 49 for their activities, so he would not worry at all and still swam around 50.At last, the largest fish returned to the 51 by jumping over the lowest part of the boat. The second largest fish also succeeded in 52 his elder brother in 53 side of water. But the youngest one didn't follow them and still swam joyfully.

Two hours later, when the54 rose up, the water in the small shallow corner dried up. The fish who did not try to return to the sea died of lack(缺乏)of 55 .

()41. A.listen to      B. look after       C. talk with         D. worry about

答案:B

解析:考察动词短语listen to听;look after 照顾;talk with….交谈; worry about

担忧,根据前面their parents died故选B

()42. A.dared        B. hated           C. refused          D. stopped

答案:A

解析:由句意它们长大了….游到更远更深的地方得知。

()43. A.allowed      B. given           C. invited          D. taken

答案D

解析:by 判定用被动语态,根据后面…boat was taken there ,too。故选D

()44.A.because       B.so             C .and             D.but

答案A

解析:根据句意可判定是因果关系,所以选A

()45.A.An           B. A             C.The              D./

答案C

解析:最高级前用定冠词the,故选C

()46 A. in safety      B. in doubt        C. in danger         D. in peace

答案C

解析:有后面“find a way to leave there as fast as possible”可知遭遇危险

()47. A. agreed       B. talked          C. compared        D. discussed

答案A

解析:由后句的转折及否定“but…not”可知前面是肯定,同意。所以选A

()48.A.is            B.was            C.does             D.did

答案D

解析:前面是实义动词的过去式。故后面的要用did

()49. A. time         B. food           C. water           D. air

答案C

解析:由后面的“for their activities”鱼需要的是水,所以选C

()50. A.slowly        B. sadly          C. luckily           D. happily

答案D

解析:由句意“…依然游得很开心得知。

()51. A. sea          B. river           C. lake             D. pond

答案A

解析:上下文可知,文章一开头就提到是海

()52. A. catching      B. joining         C. taking           D. telling

答案B

解析:由前文第二条鱼同意哥哥的看法,可得知跟着哥哥跳。

()53.A.others         B.another         C.other            D.the other

答案D

解析:根据上下文,可知是指海的另一边,两者中的另一者,要用the other

()54. A. storm        B. stars           C. moon           D. sun

答案D

解析:由下文的“dried up”可知是太阳升起。

()55. A.air           B.water           C.wind            D.fish

答案B

解析:根据句意应该为鱼缺水而死。

B. 请先阅读下面短文,掌握其大意,然后从方框中所给的词中选出最恰当的10个,用其适当形式填空。每个词限用一次。(每小题1分)

voice        glass         live        love         in         marry

hear         birth         new       angue        cry       become

 

Long long ago, in a beautiful kingdom(王国), there 56      a young king and queen, the people loved them so much. The queen died while giving 57.     to a girl. Her name was Snow White.She was a beautiful princess(公主). Years passed, the king got58.     again. The 59

        Queen was very beautiful, but she was not a good woman. The people didn’t 60.      the new Queen. Years went by, Snow White grew up and 61.     a little girl. Every day the Queen looked62.       the mirror(镜子)and said, “Tell me, mirror upon the wall, who is the most beautiful of all?”

Every day the glass spoke and said, “The Queen is most beautiful of all."

Year by year Snow White became more and more beautiful. ”Tell me, mirror upon the wall, who is the most beautiful of all?”The mirror said, “Snow White is the most beautiful of all.”When the Queen63.      this, she was very64.       .She said, “Snow White is not more beautiful than I am. There is no one who is more beautiful than I am.”Then the Queen sat on her bed and 65.      .

56.答案为lived,根据句意,应该为王国里住着一位国王和王后。

57.答案为birth。固定词组give birth to 生下

58.答案为married。根据后面的again及下文的new queen可知国王再婚。

59.答案为new。上下文得知。

60.答案为love。从上文中“she was not a good woman”可知人们不喜欢她。

61.答案为became。从前面的词组grew up 可推段出长成小姑娘。

62.答案为inlook in the mirror看到镜子里

63.答案为heard。前文说到镜子的回答。这里故然指的是王后听到镜子的回答。

64.答案为angry。根据前文,前文一直说王后是最漂亮的人,而后文说白雪公主才是最漂亮的,王后听到后当然是生气。

65.答案为cried。前文提到生气,这里应该指坐在床上哭。

四、阅读理解。(30分)

A

Is the servant (仆人)clever or foolish?

This is an old story. It was first told long ago. A rich man wanted to make a journey to another town. He was a businessman. He wanted to take things to sell. He also wanted to take some gold to buy some things with. He decided to take ten servants with him. They would carry the things to sell and the food to eat on the journey.

He was a kind man. He said to one of his servants, “You are the smallest, the thinnest and the weakest of all my servants. You can not carry a heavy load. You may choose the lightest load to carry.” The servant thanked his master. He pointed to the biggest load. This was bread for them to eat on the journey.

“You are foolish,” said his master. “ That is the biggest and heaviest load.” But the servant lifted up the load cheerfully and the journey began. They walked for four hours. Then they stopped for a rest. They all ate some of the bread. Then there was less bread for the servant to carry. The servant’s load grew smaller and lighter every day. At the end of the journey, the smallest servant had nothing to carry.

(    )66. The rich man wanted to sell things and       .

A. buy some gold                 B. buy some gold with the money

C. buy some things with the gold            D. sell some gold

答案C

解析:细读法。由第二段第三行第一句可知。

(    )67. Before the journey began, the rich man said something to       .

A. a businessman B. one of his servants     C. the servants     D. some servants

答案B

解析:细读法。由第三段第二句“he said one of his servants”可知。

(    )68. The weakest servant      .

A. asked for his master’s advice.     B. followed the master’s advice

C. refused to accept the master’s advice D. took the advice another servant gave him

答案C

解析:推理法。由第三段中的“he pointed to the biggest load”及第四段中的“he lifted up the load cheerfully”可知他拒绝了主人的建议。

(    )69. It took them       .

A. less than four hours to finish the journey.

B. some days to finish the journey

C. no more than four hours to finish the journey

D. only four hours to finish the journey

答案B

解析:由第四段中的“The servant’s load grew smaller and lighter every day”可知不是几小时的旅程。

(    )70. The smallest servant was very       .

A. clever                 B. foolish          C. honest          D. kind

答案A

解析:综合理解。根据全文,可知他很聪明。

B

Once upon a time, there was an island where all the feelings lived: Happiness, Sadness, Knowledge, and all of the others, including Love. One day the feelings were told that the island would sink, so all built boats and left, except Love. Love was the only one who stayed. Love wanted to hold out (坚持) until the last possible moment.

When the island had almost sunk, Love decided to ask for help. Richness was passing by Love in a big boat. Love said, "Richness, can you take me with you?" Richness answered, "No, I can't. There is a lot of gold and silver in my boat. There is no place here for you."

Love decided to ask Vanity (虚荣心) who was also passing by in a beautiful ship. "Vanity, please help me!"

"I can't help you, Love. You are all wet and might damage (破坏) my boat," Vanity answered.

Sadness was close by so Love asked, "Sadness, let me go with you."

"Oh…Love, I am so sad that I need to be by myself!"

Happiness passed by Love, too, but she was so happy that she did not even hear when Love called her.
Suddenly, there was a voice, “Come, Love, I will take you." It was an elder. So thankful and happy, Love even forgot to ask the elder where they were going. When they arrived at dry land, the elder went her own way. Realizing how much was owed (
) the elder, Love asked Knowledge, another elder, "Who helped me?"

"It was Time, "Knowledge answered.

"Time?" asked Love. "But why did Time help me?"
Knowledge smiled with deep wisdom (
智慧) and answered, "Because only Time is able to understand how valuable (珍贵的) Love is."

(    )71. How did the feelings go away from the island?

A. By water.            B. By swimming.

C. On foot.             D. By flying

答案A

解析:同义词的转换。by boat坐船也可用by water表达。

(    )72. How many feelings did Love ask for help but failed?

A. 2     B. 3     C. 4     D. 5

答案C

解析:细节题。从文中可得知向richnessvanityhappiness,和sadness四种情感求救。

(    )73. Which of the following is true?

Happiness was blind.

Richness had a small boat.

Vanity's ship was damaged.

Sadness wanted to stay alone.

答案D

解析:根据文中“Oh…Love, I am so sad that I need to be by myself!"可得知

他想一个人呆着。故选D

(    )74. Who saved Love?

A. Time.     B. Knowledge.   C. Richness.    D. Happiness.

答案A

解析:文章中“Who helped me?" "It was Time, "Knowledge answered.可得知是时间救了爱

(    )75. Which of the following might be the best title of the passage?

A. Love and Time             B. An Accident

C. A sinking island            D. Different Feelings

答案A

解析:主旨大意,根据全文可以推断以及最后一句,可知道本文想告诉我们的是只有时间才了解爱有多珍贵"。故选A。

根据短文内容,从短文后的选项中选出适当的选项补全短文。

My uncle has a very beautiful umbrella. He's had it for years. As he is very careful with it, so it still looks as good as new. 76______ He shook his head. "Then how did you get it?" I asked. "Well," he answered, "there's a strange true story about the umbrella. About ten years ago, I was walking along a quiet London street one evening when it suddenly rained. I had no raincoat or umbrella. 77______ And the people in the streets were fewer and fewer. As I was on my way to a party, I was afraid to get wet. So I stood in a doorway and waited for the rain to stop. 78______ What was worse, there even wasn't a person around, and still it rained and rained. At last a young man came to the place where I was standing. 79______ As I hoped he would allow me to walk to the next corner with him, where I could get a taxi, I stepped out of the dark doorway where I had been standing. 80______ As I suddenly appeared before him, the young man was so shocked that he dropped the umbrella. He ran away and disappeared into the darkness. I picked up the umbrella and continued my walk. I knew it would be hard in this big city to find the owner, so I've kept it ever since."

A. Gradually, it grew quite dark.

B. He held a large umbrella over his head.

C. I asked him where he was going with that umbrella.

D. No buses ran through the street and there were no taxis.

E. I asked my uncle if he bought it or some one sent him as a gift.

76.答案E

解析:有后面的then how did you get it?可知,作者想要知道伞的来历。

77.答案A

解析:与下句街道上的人越来越少。相连接的应该是A渐渐地,天黑下来。

78.答案D

解析:有后面的…there even wasn’t a person around….可以推测,前面说的是一种糟糕的情况:没有车。故选D

79.B

解析:此处介绍了路过的年轻人又一把伞,为下文做铺垫。故选B

80.C

解析:与上句我希望他能允许我好他一块走到下一个拐角…”相承接的应该是C:我问他要带伞去哪。

五、根据首字母提示或汉语意思填词(10分)

81. He s____a wild duck yesterday.

82. The Monkey King has a m______stick.He can make it long or short.

83. The story r______me that we should be friendly with children.

84. The old c______have been married for 30 years.

85. This suit doesn’t f_______me.

86.The guide______(领导)us to go through the forest finally.

87. My brother is_______(勇敢的)enough to ride a bike by himself.

88.Tom lives in a _________(明亮的)room.

89. My grandpa is too____(虚弱的) to walk.

90. My classmates______ _______(继续) read books after a short rest.

六、书面表达(15分)

我们都知道读过童话故事----丑小鸭,你能用英语介绍一下吗?80词左右。

提示内容:1. 一只丑小鸭被自己的兄妹嘲笑,妈妈也不喜欢它。

2. 历经磨难。鸭儿们啄它。小鸡打他,喂鸡鸭的主人用脚踢他。无家可归,他差点死于饥饿和寒冷。

3. 最后变成美丽的天鹅。

提示词语:peck    swan天鹅   host 主人 kick

    
【上一篇】
【下一篇】