当前位置:首页>>初中英语>>教师中心>>教学专题>>九年级全一册>>You're supposed to shake hands.>>教学辅助>>同步测试

You're supposed to shake hands.

同步测试

笔试部分

80分,70分钟)

  

  一、选择填空(共10分,每小题1分)

1. Everyone is supposed _______ a seat belt in the car.

A. wearing B. to wear C. to be worn D. wears

答案:B

解析:固定搭配be supposed to do,故答案为B

2. Can you tell me the table ______ in your country?

A. rules B. customs C. ways D. manners

答案:D

解析:固定搭配table manners,故答案为D

3. There is a smile on the teacher’s face. I think she is ______ my grades.

A. worried about B. angry at C. afraid of D. pleased with

答案:D

解析:由句中a smile on the teacher’s face可知,老师感到高兴,be pleased with………感到高兴

4. In Switzerland, people ________ visit a friend’s house.

A. make plans B. make plans to C. makes plans to D. make a plant

答案:B

解析:make plans to是固定搭配,people做复数讲,故选B

5. People in Colombia are relaxed ________ time.

A. about B. for C. of D. with

答案:A

解析:固定搭配be relaxed about轻松看待

6. Tom was late for school, because the bus was too ________ for him to get on.

A. quiet B. tidy C. crowded D. noisy

答案:C

解析:公交车挤,Tom上不去,所以迟到了。

7. In China, it is a ________ to give kids lucky money on Spring Festival.

A. custom B. style C. way D. problem

答案:A

解析:custom 是风俗习惯的意思,其他选项不符合题意。

8. It’s all right if you are ________ late for the party.

A. a bit of B. a little of C. a bit D. too much

答案:C

解析:AB答案去掉of D答案不符合语境;a bit一点儿

9. Don’t point ________ anyone ________ chopsticks.

A. at, by B. at, with C. to, by D. out, with

答案:B

解析:point at sb. with sth.固定短语搭配,故选B

10. While we were running on the playground, Jim suddenly stopped ________ and

lay on the ground, so we stopped ________ what was wrong with him.

A. to run, to see B. running, seeing C. running, to see D. to run, seeing

答案:C

解析:stop doing是停止正在做的事,stop to do是停下来去做另一件事,句意是Jim停止跑步,躺在地上,我们大家停下来(停止正在跑步的行为)去看他怎么了。

二、完形填空(10分,每题1分)

It is completely __11__ to take a gift when you are invited to dinner, but if you want to do so, it should be a small, __12__ thing. You would bring some sweets, or some small toys for the children, or __13__ from China. Here are some suggestions: a paper cut is a __14__ gift (one is fine, not a whole package); if you want to make it __15__ different, you can buy a very inexpensive frame in the local five-and-ten and frame it. Chinese tea is a wonderful gift. It’s true __16__ Chinese tea is available in the US, but the fact that you chose it and brought it with you from China makes it very special. Chinese book marks are very wonderful __17__ too, and if you want to buy a set of __18__ paintings which you like, you might give one of them as a gift. One of the __19__ things you can do is to cook a Chinese dish and take it with you. Again, however, a gift is not necessary and if you come __20__ a group of students, one small good gift is entirely satisfactory.

11. A. important B. careful C. comfortable D. unnecessary

12. A. inexpensive B. square C. round D. dear

13. A. nothing B. anything C. everything D. something

14. A. likely B. lovely C. last D. first

15. A. ever B. much C. more D. so

16. A. which B. what C. as if D. that

17. A. shops B. gifts C. pictures D. covers

18. A. Chinese B. English C. American D. French

19. A. much more B. better C. nicest D. bad

20. A. with B. among C. in front of D. before

11. 答案:D

解析:but 为转折词,根据上下文句意可知用unnecessary

12. 答案:A

解析:这句话的意思是带小而且不贵的礼物

13. 答案:D

解析:something在肯定句中表达不确定的某种东西。

14. 答案:B

解析:文中的one is fine ,说明用lovely,其他词不符合语境。

15. 答案:C

解析:将纸折叠后会产生更加不同的效果,跟以前比不一样的效果,有比较的意思。

16. 答案:D

解析:It’s true that…,故选D

17. 答案:B

解析:文章的中心是围绕礼物来写的。

18. 答案:A

解析:语境中一直在谈论中式礼物

19. 答案:C

解析:one of the+最高级+名词的复数,表示……之一

20. 答案:A

解析:with表示……一起

三、阅读理解(共20分,每小题2分)

A

In Japan, children who are three, five or seven years old are thought to be especially lucky. So on November 15, families who have children of these ages take part in a very old festival. This special children’s festival is called Shichi-Go-San, or “seven-five-three”.

On this day, the children put out their finest clothes. And every child has a long paper bag. On each bag there are pictures with the meanings of youth and long life.

When everyone is ready, the families go to a shrine. There they give thanks for the good health of the children. Outside the shrine, the parents will buy candy and toys to fill the children’s paper bags. After the families return home, the festival usually ends with a party. In the party, the children give some of their candy to friends and relatives. In return, the children are often given presents.

21. In Japan, which of the following age is not thought to be especially lucky?

A. 3 B. 5 C. 7 D. 15

答案:D

解析:由文中第一句children who are three, five or seven years old are thought to be especially lucky.可知答案。

22. The passage is about a(n) _____ festival.

A. new B. old C. Chinese D. American

答案:B

解析:考查细节理解题。由文中第一段a very old festival可知答案。

23. The festival is on ______.

A. Dec. 25 B. Dec. 15 C. Nov. 15 D. Nov. 15

答案:C

解析:考查细节理解题。第一段on November 15, families who have children of these ages take part in a very old festival.可知答案。

24. Why do the families go to a shrine?

A. Because they can buy candy and toys there.

B. Because the children can get presents there.

C. Because they want to have a party with friends.

D. Because they want to give thanks for the good health of the children.

答案:D

解析:考查细节理解题。由第三段There they give thanks for the good health of the children.可知答案。

25. The festival usually ends with _____.

A. a party B. a big meal C. a visit to a shrine D. shopping

答案:A

解析:考查细节理解题。由第三段The festival usually ends with a party.可知答案。

B

Eating out is more popular in Britain today than it has ever been. It is reported that British people spend more eating out than cooking for themselves and eating at home. It seems that many British people are becoming more and more interested in how good their food tastes, and also how healthy it is.

However, eating out can also be expensive, so British people do not eat out every night. When having a date with friends, or having a birthday, many people like to go to a restaurant, and people often also eat in a restaurant before going to the cinema or the theater.

As in all cultures, there are many rules of manners about eating. The knife and fork should be used in the correct way. It is also impolite to speak with your mouth full then you are eating.

Most British cities have a large collection of food as well as British food, from the very cheap to the very expensiveFrench, Italian, Indian, Chinese, Thai, Japanese and many, many more.

When people are too tired to cook after work, they often get a “takeaway”. This means that they order from a take-out restaurant by telephone, and then go to get it. Many take-out restaurants also send it to your house. All you have to do is to open the door, pay and eat!

26. When do British people often eat in a restaurant?

A. After having a birthday. B. Before watching a movie.

C. When they feel tired. D. If they want to have natural food.

答案:B

解析:考查细节理解题。由第二段people often also eat in a restaurant before going to the cinema or the theater.可知答案。

27. Many people prefer to eat out nowadays because ______.

A. eating out is cheaper than cooking at home

B. they can learn more manners in the restaurant

C. people care more about their food than before

D. people don’t like to stay at home after work

答案:C

解析:根据第一段据报道现在英国人更愿意把更多的时间花费在外面餐馆就餐,而不是在家,英国人现在越来越多地关注食物的口感和是否健康上,可知答案。

28. From the fourth paragraph, we can learn that ________.

A. British dishes are very expensive B. Japanese dishes are most expensive

C. British people like foreign food D. French food is most popular

答案:C

解析:事实判断题。根据第四段总体内容介绍,可知英国人喜欢国外的食物。

29. The “takeaway” is the food ________.

A. you order and take out of the restaurant

B. that is left when you are eating in a restaurant

C. you order but don’t need to pay at once

D. that is sold and ordered only on the phone

答案:A

解析:This means后面的句子是对takeaway的解释。

30. What is the best title of the passage?

A. British restaurant culture B. British table manners

C. Best restaurants in Britain D. Best food in Britain

答案:A

解析:根据前面内容总结出主题。

四、阅读与表达(共10分,每题2分)

The cultures of the East and the West are really different from each other a lot. This is because the culture systems are two separate systems on the whole.

The origin of the eastern cultures is mainly from two countries: China and India. Both of the two cultures are started by rivers. In China, the mother river is the Yellow River while the Indian one is the Hindu River. These two cultures were developed for several thousand years and formed their own styles. Then in Dang Dynasty of China, the Chinese culture gradually went overseas to Japan, mixed into the Japanese society and shaped the Japanese culture nowadays. Though a bit different from the Chinese one, it belongs to the same system.

When the two mother rivers gave birth to the eastern culture, another famous culture was brought up on the Mesopotamian Plain—the Mesopotamian Civilization. This civilization later on developed into the cultures of the Ancient Greece and Ancient Rome. And these two are well-known as the base of the European culture. Like the Chinese culture, the European one also crossed waters. When the colonists of England settled down in America, their culture went with them over the Atlantic Ocean. So the American culture doesn't distinguish from the European one a lot.

At the same time, the difference of the language systems adds to the cultural differences. In the East, most languages belong to the pictographic languagesee the picture belowwhile the western languages are mostly based on the Latin system, for example, the one I’m using to write this paper.

Other factors like human race difference counts as well. But what’s more, due to the far distance and the steep areas between the East and West, the two cultures seldom communicate until recent centuries. So they grew up totally in their own ways with almost no interference from the other.

31. Are eastern culture and western culture the same system on the whole?

_____________________________________________________________

答案:No, they aren’t.

解析:细节理解题。由文章第一句The cultures of the East and the West are really different from each other a lot.可知答案。

32. How the Chinese culture and Indian culture started?

_____________________________________________________________

答案:By rivers.

解析:细节理解题。由第二段China and India. Both of the two cultures are started by rivers.可知答案。

33. Why doesn't the American culture distinguish from the European one a lot?

_____________________________________________________________

答案:Because the colonists of England settled down in America with their culture.

解析:细节理解题。由第三段the colonists of England settled down in America, their culture went with them over the Atlantic Ocean.可知答案。

34. How many factors of culture differences are mentioned?

_____________________________________________________________

答案:Four.

解析:文中提到的四个因素:China, India, American culture, the European one

35. What is the passage mainly about?

_____________________________________________________________

答案:What leads to culture differences.

解析:根据每段的段意总结、归纳出主题。

五、请你用所给词的适当形式完成下列句子(共10分,每小题1分)

36. You are ______ (suppose) to shake hands when you meet a Chinese friend.

答案:supposed

解析:固定搭配be supposed to do

37. Keep your eyes ______ (close) when you are doing eye exercises.

答案:closed

解析:keep sth.+adj.

38. A knife is _____ (use) for _______ (cut) things.

答案:used; cutting

解析:固定搭配be used cutting for doing

39. Trees can keep water from _______ (run) away.

答案:running

解析:固定搭配keep sb. /sth. from doing

40. Do you remember______ (clean) the room after supper?

答案:to clean

解析:remember to do sth.

41. Everything was ______ (familiar) with me because I was in Japan for the first time?

答案:unfamiliar

解析:根据语境应该填反义词。

42. Though you failed this time, don’t give up ______ (study).You still have a lot of chances.

答案:studying

解析:固定搭配give up doing sth.

43. It is very important ________ (spend) time with family and friends.

答案:to spend

解析:固定搭配It is important for sb. to do sth.

44. Don’t forget ________ (turn off) the light when you leave the room.

答案:to turn off

解析:固定搭配forget to do sth.

45. People are pretty _______ (relax) about time in Colombia.

答案:relaxed

解析:relaxed修饰人,relaxing修饰物。

六、完成句子 (10分,每题2)

46. You _______________ what to do next.

你应该问一下接下来你怎么做。

答案:are supposed to ask

解析:固定搭配are supposed to doing

47. We never visit a friend’s house without _______________ first.

没有事先打电话,我们从不拜访朋友的家。

答案:calling

解析:介词后接动名词。

48. I am _______________ in Beijing.

我现在已经习惯了北京的生活。

答案:be used to living

解析:固定搭配be used to doing

49. Our teacher _______________ this problem for us.

老师不厌其烦地给我讲这道题。

答案:got out of her/his way to explain

解析:固定短语got out of her/his way to do

50. My biggest _______________ at the dinner table.

我最大的挑战就是学习在餐桌上举止得体。

答案:challenge is to learn/learning how to behave (properly)

解析:本题考查两个词组:sth. is to do sth.how to do sth.

七、书面表达(共10分)

Tony 是你的美国朋友,他被邀请到一个中国家庭做客。他初到中国,不了解餐桌礼仪,不知道要注意什么。他向你咨询,你有什么建议?请你以李华的名义给他写一封电子邮件。

Dear Tony,

The custom in our country is different from yours.

_____________________________________________________________________

_____________________________________________________________________

_____________________________________________________________________

_____________________________________________________________________

_____________________________________________________________________

_____________________________________________________________________

_____________________________________________________________________

Yours,

Li Hua

参考范文:

You’re supposed to get there on time or a few minutes earlier. You needn’t take any presents. If you really want, you can take something lovely, such as wine or some fruit.

When you begin to eat, you should wait until the host invites you to do so. We Chinese like to eat together and dishes in the plate are shared by all. It’s not polite to cross your chopsticks on your bowl. Put them on the table. If you are full, you should say so and thank the host for the dinner.

    
【上一篇】
【下一篇】